SABİT YAĞLAR (Besin Desteği) 

Doğadaki bitkilerin çoğunlukla meyve ve tohumlarından elde edilen yağların bir kısmına sabit yağlar diyoruz. Çoğunlukla sıvı bazen katı halde olabilirler. Basitçe adından anlaşıldığı gibi bu yağlar uçucu nitelikte değil. Sabit yağlara verilebilecek en bilinen örnek, Zeytin Yağı ve Ayçiçek yağıdır. Suda çözünmezler.

 

Sabit yağların kalite ve sağlık açısından etkinliği elde ediliş yöntemlerine göre değişir. En çok tercih edilen soğuk sıkım yani Cold press yöntemidir. Bu yöntemle elde edilen yağlar sıcağa ya da herhangi bir kimyasala maruz kalmadıkları için, içerdikleri hassas doğal maddeler zarara uğramaz. Diğer taraftan kaynak bitkisel maddenin içerisindeki istenmeyen diğer maddelerin sabit yağa karışma oranı da minimum düzeyde kalır. Sıcak pres ya da Kimyasal çözücülerle elde edilen yağlar ise hem bazı özelliklerini yitirir hem de yağın içerisine istenmeyen başka maddelerin karışma oranı da artar. Bu nedenle kozmetikte ve sağlık ile ilgili ürünlerde soğuk sıkım ile elde edilen sabit yağlar tercih edilir.

 

Besin Desteği Olanlar:

Ağız yoluyla alınan yağlar; çeşitli sağlık sorunlarını gidermek, vitamin ve mineral desteği sağlamak amacıyla kullanılır. Genellikle; antiromatizmal, antienflamatuar, antifungal, spazm çözücü, antioksidan, amaçlarla kullanılır.  Bu sitede en çok ihtiyaç duyulan yağlara yer verilmiştir.

 

Kozmetikte Kullanılanlar:

Kozmetik, Yunanca “süslemekte usta” anlamına gelen kosmetikos sözcüğünden türetilmiştir. Dermatoloji ise cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır, kısaca ‘cilt bilimi’ de diyebiliriz. Dermokozmetik olarak kullanılan sabıt yağlar; deri,  tırnak,  saç gibi organların görünüşünü düzeltmek, korumak veya iyi bir durumda tutmak amacıyla kullanılır. Nemlendirmek, kurumasını önlemek, canlandırmak, beslemek vb. için kullanılan sabit yağların en çok tercih edilenleri bu sitede yer almaktadır.